Skip links

Boek ‘Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken’ voor bewoners

Peter Heijkoop, wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Dordrecht, heeft donderdag 2 september het boek ‘Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken’ overhandigd aan bewoners van verzorgingshuis De Sterrenlanden. Dit is de start van het senioren-boekenproject waarbij diverse verpleeghuizen en woonzorgcomplexen in Dordrecht en de Drechtsteden een aantal van deze boeken voor hun bewoners en cliënten krijgen om bijzondere herinneringen op te halen.

De Gemeente Dordrecht ondersteunt dit project in het kader van ‘Zorgzame stad’, waarbij bewoners naar elkaar omzien. Bewoners en klanten van onder meer Het Spectrum, PZC, Het Parkhuis, Het Leger des Heils, Waardenburgh, Rivas en De Merwelanden kunnen herinneringen ophalen via de prachtige luchtfoto’s in het boek. In totaal reikt de uitgever 150 boeken uit aan de diverse instellingen.

Herinneringen komen tot leven
Het fotoboek ‘Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken’ is sinds de verschijning in juni dit jaar een groot succes. Peter Egge van Uitgeverij Watermerk: “We ontvangen zo veel reacties. Lezers meldden dat zij totaal overdonderd zijn door de beelden die luchtfotograaf Bart Hofmeester in de periode 1950 tot 1990 heeft gemaakt. Zij herkennen de omgeving waarin ze vele jaren woonden en werkten. Dankzij het boek komen veel herinneringen weer tot leven. Het is, zo blijkt uit de reacties, voor velen een ontroerend weerzien met hun eigen verleden en het verleden van hun stad en regio.”

Aandacht voor alle Drechtsteden
De teksten bij de foto’s zijn geschreven door de Dordtse auteur Niels Dekker. Hij beschrijft onder meer hoe tussen 1950 en 1990 Dordrecht en de Drechtsteden in rap tempo veranderden. Als grootste en oudste stad van het Drechtstedengebied was het Dordtse aandeel in Hofmeesters collectie vanzelfsprekend het meest omvangrijk. Maar de pracht van de omliggende plaatsen ontbreekt niet in dit boek, alle Drechtstedengemeenten hebben een apart hoofdstuk gekregen.

Fotopioniers
De Rotterdamse fotograaf Bart Hofmeester (1921 – 2001) was één van de pioniers van de commerciële luchtfotografie. Hij was vanaf de jaren vijftig bijna dagelijks in het luchtruim te vinden. Vanaf vliegveld Zestienhoven legden hij en zijn bedrijf AeroCamera gedurende tientallen jaren Nederland van boven vast. Het archief van Hofmeester telt naar schatting twee miljoen foto’s en is in het bezit is van Fotobureau Roel Dijkstra.