Skip links

Hart en hard nodig, 1.000 gezonde, gratis maaltijden

Je eigen draai vinden tijdens deze corona-periode is een lastige opgave voor ons allemaal. Alledaagse dingen worden ineens een opgave en zo niet onhaalbaar. Een deel van de Dordtse inwoners is juist nu afhankelijk van anderen. Voor hen heeft deze situatie een groot impact op hun welzijn. Even een boodschap doen of een potje koken zit er gewoonweg niet in. Omdat de leeftijd, leefomstandigheden of gezondheid het niet toelaat en er simpelweg geen (extra) hulp voorhanden is tijdens deze periode. Toch is het juist voor deze kwetsbare groep belangrijk dat zij nu vitaal blijven, onder andere door regelmatig voedzame, warme maaltijden te eten.

Om deze inwoners te ondersteunen hebben Restaurant Post en Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen in Dordrecht de handen ineengeslagen en schotelen onder de vlag van Licht voor Dordt maar liefst 10 weken lang 1.000(!) warme, gezonde maaltijden aan hen voor. Zij leveren onder de noemer ‘Maaltijd aan Huis’ drie gratis maaltijden per week en steken zo de Dordtenaren een warm hart onder de riem. De vers ingevroren maaltijden worden door vrijwilligers één keer per week aan huis bezorgd om de contactmomenten te beperken.

In de keuken van PCZ Dordrecht – speciaal hiervoor beschikbaar gesteld – kookt het team van Alex Verburg van Restaurant Post samen met kok Martijn de Korte lekkere en verantwoorde maaltijden. Maaltijd aan huis is geen concurrentie voor de Dordtse horeca. ‘Er wordt niet aan de maaltijden verdiend en na de Corona-periode wordt deze dienst weer opgeheven’, aldus Verburg. Ook met Halal, natriumarm en vegetarisch wordt rekening gehouden door zijn staf. Alex Verburg vervolgt; “We kunnen deze tijd niet onze normale werkzaamheden voortzetten, maar stilzitten vinden we geen optie, dus zetten we ons graag in voor het goede doel”.

‘We hebben de Dordtenaren die in aanmerking komen voor ‘Maaltijd aan Huis’ goed in het vizier. Er wordt zorgvuldig gekeken of zij in aanmerking komen voor onze gratis maaltijden’, weten Mariska Wagner en Jan-Dirk Costeris van Stichting MBO Dordrecht ons te vertellen.
‘Dinsdag 8 april aanstaande delen we de maaltijden ook uit via de voedselbank’, benadrukt Costeris.

Ook de zorg voor de dak- en thuislozen is groot. Normaal gesproken kunnen zij voor koffie of een maaltijd terecht bij organisaties als het Diaconaal Aandachtscentrum en Inloophuis De Hoop. Beide zijn als gevolg van de coronamaatregelen gesloten. Sinds vorige week verzorgt het Aandachtscentrum op dinsdag en zaterdag een broodmaaltijd met toiletartikelen op de kop van de Spuiboulevard’, laat een medewerker van Licht voor Dordt weten. ‘Maar dat is natuurlijk niet voldoende. De uitgifte van 3 maaltijden per week is dan ook een hele waardevolle aanvulling’.

PZC Dordrecht-1000 gezonde maaltijden