Skip links

Stichting Vrienden van PZC Dordrecht schenkt bewoners rolstoelfiets

Mooi nieuws voor de bewoners van PZC Dordrecht. Vanuit Stichting Vrienden van PZC Dordrecht is er een Veloplus rolstoelfiets geschonken. Na dit heftige en onzekere coronajaar kan de wereld van de bewoners weer worden vergroot door een ritje te maken met de rolstoelfiets.

Vanochtend ging de eer van het eerste rondje naar een bewoner van de afdeling Wonen met zorg. Cor den Dopper, voorzitter van de Stichting Vrienden van PZC Dordrecht, bestuurde de fiets. “Dat was wel even wennen,” aldus Den Dopper, “maar het fietst heel licht en het geeft onze bewoners ontzettend veel plezier en vrijheid.”

De voordelen van een rolstoelfiets
Sinds een aantal jaren beschikt PZC Dordrecht over een duofiets. Met deze fiets kunnen bewoners onder begeleiding van een medewerker of vrijwilliger samen een fietstocht maken in de omgeving. Beide personen zitten naast elkaar en met de trapondersteuning is het mogelijk voor de bewoner om passief te zitten alsook actief mee te fietsen. Voorwaarde is wel dat de bewoner zelf over kan stappen naar de fiets. Een fiets waarbij bewoners met rolstoel en al meegenomen kunnen worden, heeft als groot voordeel dat een transfer van rolstoel naar fiets niet nodig is. Rolstoelgebonden bewoners kunnen in hun rolstoel blijven zitten en toch met de fiets mee naar buiten.

Zingeving
Met de fiets kunnen bewoners tochten maken in de omgeving. Dit heeft veel voordelen. Het gevoel van de wind door je haren/langs je gezicht is niet te vergelijken met een wandeling. De snelheid geeft ook meer beleving. Er is in kortere tijd meer te zien, te horen, te voelen en te ruiken. Naast het fysieke component zijn er cognitieve effecten. Samen met de begeleider is er voldoende gespreksstof als bewoners door hun oude woonwijk rijden. Ook na de activiteit heeft de bewoner wat te vertellen over zijn actieve invulling van de dag.
Kwaliteit van leven is een belangrijk gegeven voor verpleeghuisbewoners. Met de mogelijkheid om samen actief te zijn buiten het verpleeghuis wordt de wereld letterlijk groter. Dit sociale aspect kan een bijdrage leveren aan de zingeving in het dagelijks leven.

Ook vriend worden van PZC Dordrecht? Kijk hier voor meer informatie.