Skip links

Daarom ben ik een trotse vrijwilliger

Een toekomstbestendig en breed zorg- en welzijnsaanbod voor ouderen in de Drechtsteden. Dat is het doel van de samenwerking tussen Aafje, De Blije Borgh, De Merwelanden en PZC Dordrecht. Eerder dit jaar tekenden deze vier organisaties al een intentieovereenkomst. En vanaf nu gaat ZorgCoöperatie Drechtsteden ook echt aan de slag. “Samen vliegen we de uitdagingen in de ouderenzorg vol vertrouwen aan.”

Grote uitdagingen vragen om ambitieuze samenwerking
De uitdagingen zijn groot. Steeds meer ouderen hebben zorg nodig, het tekort aan medewerkers groeit, de overheid stelt minder geld beschikbaar én de zorg moet verduurzamen. Met de nieuwe coöperatie leveren de vier partijen hieraan een belangrijke bijdrage. De Zorgcoöperatie heeft samen alle vormen van ouderenzorg in huis: van thuiszorg tot huishoudelijke hulp en van revalidatiezorg tot verpleeghuiszorg. Het zorgaanbod wordt versterkt, is beter gepositioneerd en sluit straks perfect op elkaar aan. Kortom: een ambitieuze samenwerking vanuit het coöperatieve gedachtegoed.

Samen zorgen vanuit de eigen identiteit
Sven de Langen, bestuurder van PZC Dordrecht zei eerder al: “Aan de ene kant denken we groot om tot innovatieve oplossingen te komen. Aan de andere kant doén we klein, door waardevolle zorg zo dicht mogelijk bij klanten te blijven organiseren”. ZorgCoöperatie Drechtsteden is dan ook geen vervanging van Aafje, De Blije Borgh, De Merwelanden en PZC. De identiteit en eigenheid van elke zorgorganisatie op zich blijven bestaan. Maar door de korte lijnen kunnen de vier hun kennis, kunde en ervaring makkelijk bundelen én delen. Plus: de zorg vernieuwen zonder vier keer ‘het wiel uit te vinden’.

Samen innoveren en ondersteunen
De ZorgCoöperatie Drechtsteden maakt een vliegende start. Het eerste voorbeeld van innovatie is de introductie van de eerste thuisplusflat in Dordrecht. Hier kunnen ouderen zelfstandig en prettig wonen, met waar nodig persoonlijke zorg en ondersteuning. Aafje zal, zoals beschreven in het Nationaal Programma Dordt West, dit concept in de wijk Crabbehof realiseren. Wat de ZorgCoöperatie betreft volgen er meer Thuisplusflats in de Drechtsteden.

Naast innovatie op zorgconcepten wordt er uitdrukkelijk gekeken naar het samen slimmer ondersteunen van zorgmedewerkers. Zij zijn het hart van de zorg! PZC Dordrecht en de Merwelanden hebben het ICT team al gebundeld en werken toe naar één servicedesk waar medewerkers terecht kunnen met een vraag. Met de Blije Borgh wordt deze samenwerking op de ondersteunende diensten zoals ICT, HRM, faciliteiten en vastgoed momenteel uitgebreid. “Allemaal secundaire processen die elke organisatie goed wil én moet regelen. Hoe mooi is het als we dat gelijk voor al onze medewerkers slimmer kunnen doen?” aldus De Langen.

Krachten bundelen voor een gezonde toekomst
Met de lancering van de ZorgCoöperatie Drechtsteden zetten Aafje, De Blije Borgh, De Merwelanden en PZC Dordrecht een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor de zorg in de regio. Samen werken zij aan een toekomst waarin ouderen in de Drechtsteden kunnen rekenen op toegankelijke, betaalbare en kwalitatief goede zorg. Samen zorgen voor elkaar – voor de ouderen van nu én de generaties die volgen.