Skip links

Symposium ‘Zinvolle zorg in het verpleeghuis’

Georganiseerd door PZC Dordrecht in samenwerking met Reliëf

Vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland en de aangescherpte maatregelen zijn wij helaas genoodzaakt het symposium Zinvolle zorg in het verpleeghuis van 5 november aanstaande te verplaatsen naar 4 november 2021. Hier vindt u meer informatie.

Wat is de samenhang tussen zorg en zin in het verpleeghuis en welke rol speelt de geestelijk verzorger hierbij? Nico van der Leer, geestelijk verzorger en zingevingsspecialist bij PZC Dordrecht, presenteert tijdens het symposium de resultaten van zijn promotieonderzoek naar deze thema’s.

Opgenomen worden in een verpleeghuis is een ingrijpend gebeuren dat veel doet met de zingeving van wie het overkomt: wie ben ik nog? Gaan werken in een verpleeghuis is daarentegen vaak een bewuste keus, die alles te maken heeft met de eigen zingeving: van betekenis willen zijn voor anderen.
In het onderzoek van Van der Leer staat de vraag centraal wat het in de praktijk voor iemand betekent om in het verpleeghuis te verblijven, te wonen of te werken. Zowel bewoners als medewerkers komen aan het woord en vertellen wat er voor hen op het spel staat in de woon- en werkomgeving van het verpleeghuis. De geestelijk verzorger blijkt een belangrijke rol te kunnen spelen in de bewustwording en ondersteuning van de aandacht voor zingeving. Het onderzoek laat zien dat niet alleen zorgverleners maar ook zorgvragers van betekenis willen zijn. Dat maakt het verpleeghuis tot een plek waar mensen met elkaar optrekken en voor elkáár zorgen. Deze studie is de vrucht van jarenlang onderzoek naar zin en betekenis in de context van verpleeghuiszorg.

Zingeving een podium geven
Zingeving in leven, zorg en werk is waarin PZC Dordrecht zich onderscheidt. Het is de rode draad binnen PZC Dordrecht, of je er nu woont of werkt. Maar hoe werkt dit nu in de praktijk? Hoe ervaart een zorgvrager dit ten opzichte van de zorgverlener? Dit en vele andere onderwerpen worden besproken tijdens het symposium, waarbij niet alleen het podium wordt gegeven aan Nico van der Leer maar ook aan onder andere prof.dr. Carlo Leget, hoogleraar Zorgethiek en prof. dr. Marie-José Gijsberts, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg. Daarnaast komen zorgverleners en zorgvragers aan het woord om te vertellen over de dagelijkse praktijk.

Meld je snel aan!
Wil jij ook bij dit symposium aanwezig zijn? Meld je dan hier aan.
Locatie: Postillion Hotel Dordrecht*
Datum: donderdag 5 november 2020
Tijdstip: 10.00 – 16.00 uur met aansluitend een borrel
Kosten: € 85,00 inclusief lunch en het boek Zinvolle zorg in het verpleeghuis van Nico van der Leer.
Voor geestelijk verzorgers is het bijwonen van het symposium geaccrediteerd voor 1,5 punt.

Kun je niet aanwezig zijn maar wil je het symposium online volgen?
Dan zijn de kosten € 35,00 inclusief het boek Zinvolle zorg in het verpleeghuis van Nico van der Leer.
Het boek wordt na afloop van het symposium toegestuurd.

Het programma vind je op hier.

Wees er snel bij! In verband met de coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt. Je kunt je aanmelden tot 20 oktober 2020.

* Rekening houden met coronamaatregelen
Wij hebben deze locatie met zorg uitgezocht omdat deze voldoet aan alle coronamaatregelen. Wij verzoeken iedereen om 1,5 meter afstand te houden en de aanwijzingen van het locatiepersoneel te volgen. Zo zorgen wij er met elkaar voor dat wij de coronamaatregelen in acht nemen en het symposium veilig kunnen organiseren. Heb je coronagerelateerde klachten? Dan kun je helaas niet komen.