Skip links

Terug naar
overzicht

Ergotherapie

Onze ergotherapeuten helpen u zo zelfstandig mogelijk te leven. U leert de dagelijkse activiteiten die problemen opleveren zo praktisch mogelijk aan te pakken. Ook als u een hulpmiddel of woningaanpassing nodig heeft, kan de ergotherapeut u adviseren en begeleiden bij de aanvraag. Zodat u de dingen die voor u belangrijk zijn, ook zoveel als mogelijk kunt blijven doen. We bieden binnen PZC Dordrecht ergotherapie voor mensen die thuis wonen en ergotherapie als onderdeel van uw behandelprogramma als u bij ons woont of revalideert.

Begeleiding in uw eigen omgeving

Heeft u beperkingen in het gebruik van uw handen door een ziekte, ongeval of andere oorzaak en wilt u weer leren schrijven? Dan kan de ergotherapeut u daarvoor praktische oefeningen en tips geven. Dat geldt ook voor het opnieuw of anders aanleren van (veilig) zelfstandig douchen, aankleden, (zittend) koken of het maken van een dagplanning die aansluit bij uw energieniveau. Ook bij het leren omgaan met hulpmiddelen zoals een aankleedhulpmiddel, een (elektrische) rolstoel of scootmobiel helpt de ergotherapeut u. Tevens kan de ergotherapeut u adviseren over het veiliger maken van uw woning in het kader van valpreventie.

Persoonlijk en vriendelijk

Onze ergotherapeuten hebben veel aandacht voor uw persoonlijke situatie. Activiteiten die de ergotherapeut met u traint, vinden bij voorkeur in uw eigen woonomgeving plaats. Dat is immers de omgeving waarin u uw activiteiten weer uit wilt kunnen voeren. Mantelzorgers worden actief betrokken zodat zij u zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Multidisciplinaire teams

De ergotherapeuten van PZC Dordrecht hebben veel ervaring op het gebied van revalidatie en behandeling na bijvoorbeeld operatie, een CVA (beroerte) of een chronische ziekte. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in neurologische aandoeningen als de ziekte van Parkinson of multiple sclerose (MS). Er wordt nauw samengewerkt met andere behandelaars zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeut, psycholoog, logopedist, en diëtist.

De behandeling

Als u een verwijzing voor ergotherapie heeft, kunt u zich aanmelden voor een afspraak. De ergotherapeut komt voor een eerste gesprek bij u thuis om uw situatie in kaart te brengen en een beeld te krijgen van uw wensen en mogelijkheden. Als duidelijk is welke dagelijkse activiteiten problemen geven, maakt de ergotherapeut samen met u een behandelplan op maat.

Verwijzing en vergoeding

U kunt op verwijzing van de huisarts of medisch specialist bij ons terecht, maar ook zonder verwijzing kunt u een afspraak maken. Het aantal behandelingen dat wordt vergoed, is afhankelijk van uw zorgverzekeringspakket. Check vooraf altijd uw polisvoorwaarden voor eventueel aanvullende vergoeding en/of beperkingen. Als u bij ons woont of revalideert, vindt verwijzing plaats door de specialist ouderengeneeskunde of verpleegkundig specialist.

PZC Dordrecht-onze expertise
PZC Dordrecht-ergotherapie
PZC Dordrecht-ergotherapie

Meer weten of een afspraak maken? Onze medewerkers helpen u graag verder. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons ook mailen. Wij nemen dan contact met u op.