Skip links

Terug naar
overzicht

Logopedie

Communicatie en eten en drinken zijn essentieel in uw leven. Wanneer dit niet goed gaat, kan de logopedist met u meedenken en samen met u werken aan een verbetering van de klachten. Onze logopedisten zijn gespecialiseerd in logopedie bij hersenletsel als gevolg van een beroerte (CVA) of een trauma en in de begeleiding en behandeling van mensen met een chronische aandoening als multiple sclerose (MS) of dementie. We bieden binnen PZC Dordrecht logopedie voor mensen die thuis wonen en logopedie als onderdeel van uw behandelprogramma als u bij ons woont of revalideert.

Problemen met stem en spraak

Wanneer het bewegen van tong, lippen en gehemelte niet goed meer lukt, ontstaan er problemen met de verstaanbaarheid. U spreekt bijvoorbeeld zacht of onduidelijk. Met oefeningen werken we aan een betere articulatie en aan uw stemgebruik. Wanneer nodig zoeken we naar een passend hulpmiddel om uw communicatie te ondersteunen.

Kauw- en slikproblemen bij het eten of drinken

Als u problemen heeft met eten en drinken en er slik- en kauwklachten ontstaan, adviseert de logopedist over zowel de samenstelling van het eten en drinken als over de manier waarop u eet en drinkt. Daarnaast helpt de logopedist u met gerichte therapieën om het slikken te trainen. Bij problemen met eten en drinken wordt er samengewerkt met onze diëtisten en andere behandelaars.

Afasie: problemen in de communicatie

Na bijvoorbeeld een beroerte kunt u last hebben met het verwoorden van uw gedachten en met het begrijpen van wat er tegen u gezegd wordt. Met oefeningen die het begrijpen, spreken, lezen of schrijven verbeteren, helpt de logopedist de communicatie tussen u en uw omgeving te optimaliseren. Ook geven wij advies en uitleg aan familie en mantelzorgers.

Behandeling

We beginnen met een intakegesprek. Daarna vindt een vervolgonderzoek plaats en stellen we in goed overleg een behandelingsplan op. Als het nodig is, neemt de logopedist contact op met uw huisarts of medisch specialist. Familie en mantelzorgers worden waar mogelijk ook actief betrokken. Zij spelen een belangrijke rol bij uw herstel.

Verwijzing en vergoeding

Voor logopedie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Het aantal behandelingen dat wordt vergoed, is afhankelijk van uw zorgverzekeringspakket. Check vooraf altijd uw polisvoorwaarden. Als u bij ons woont of revalideert, vindt verwijzing plaats door de specialist ouderengeneeskunde.

PZC Dordrecht-logopedie

Meer weten of een afspraak maken? Onze medewerkers helpen u graag verder. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons ook mailen. Wij nemen dan contact met u op.