Skip links

In gesprek met de dagbesteding

In dit interview spreken we met collega’s Els en Hennie van onze dagbesteding. We hebben het over eenzaamheid, het beeld dat mensen van de dagbesteding hebben, over de activiteiten en waarom de dagbesteding ook geschikt is voor jongere mensen.

Waarom is de dagbesteding zo belangrijk?

Hennie: We merken dat er minder mensen naar de dagbesteding komen. Terwijl er juist heel veel eenzame mensen thuiszitten die in aanmerking komen voor de dagbesteding.

Els: Uit onderzoek is gebleken dat veel volwassenen eenzaam zijn in Nederland. Dat geldt voor jong en oud. Vooral ouderen gaan hierdoor snel achteruit. Dat is jammer, want zij kunnen prima bij de tijd blijven zolang ze sociale contacten hebben. Deze mensen kunnen een veel leukere invulling van hun dag hebben door onder de mensen te zijn. Af en toe een leuk grapje horen, fijne muziek op de achtergrond, met elkaar kletsen, spelletjes doen en in beweging blijven. Dat is toch veel leuker dan alleen zijn? Vaak merken we het ook wanneer iemand qua gezondheid achteruitgaat. In dat geval kunnen we hem of haar in de gaten houden en families hierbij helpen. Uiteraard speelt corona ook een grote rol in het feit dat het aantal terugloopt. Nu de maatregelen zijn versoepeld, hopen we dat mensen de dagbesteding weer durven op te zoeken.

Hennie: Wanneer je eenzaam bent, kun je een sociale indicatie aanvragen en deelnemen aan de dagbesteding. Je hoeft dus niet altijd lichamelijk wat te mankeren. Verder is het goed om te weten dat mantelzorgers ook een indicatie kunnen aanvragen om even ontlast te worden. Als mensen hierover vragen hebben, kunnen ze altijd terecht bij onze Zorgwinkel. Zij kunnen je adviseren en eventueel een indicatie voor je aanvragen.

Welk beeld hebben mensen van de dagbesteding?

Hennie: Vaak wordt gedacht dat er alleen maar oude en demente mensen bij de dagbesteding zitten en er niet zoveel gedaan wordt. Je hoeft niet per se oud of dement te zijn om in aanmerking te komen voor de dagbesteding. Onze jongste cliënt is 44 jaar. Zij heeft een lichamelijke beperking, maar is geestelijk helemaal in orde en heeft het ontzettend naar haar zin. Daarnaast besteden we op onze dagbesteding heel veel aandacht aan bewegen en ben je heel dag bezig met verschillende activiteiten die bij jou persoonlijk passen.

Hoe ziet een dag op de dagbesteding eruit?

Els: Vaak worden cliënten met de bus gebracht en beginnen we de dag met een kop koffie en wat lekkers. Rond 10.00 uur komt de bewegingsagoog een activiteit of spel doen. Sommige mensen kiezen er dan voor om te pingpongen of te fietsen. Daarna doen we een quiz en als deze is afgelopen, dekken we met z’n allen de tafel om vervolgens lekker te gaan eten. Het eten wordt hier elke dag in de keuken bereid. Om 12.00 uur serveren we altijd verse soep. Als cliënten het leuk vinden, helpen ze bijvoorbeeld met aardappels schillen en boontjes doppen. Na het eten gaat iedereen even rusten en/of naar de fysiotherapie om te fitnessen. Dat is per persoon verschillend en afhankelijk van iemands mogelijkheden en energie. Aan het eind van de middag doen we vaak nog spelletjes en activiteiten. Dat kan van alles zijn. Biljarten, sjoelen, bordspelletjes, maar ook activiteiten als vogelhuisjes timmeren, bloemschikken of bijvoorbeeld appelflappen maken.

Hennie: Op maandag is het mogelijk om te gaan zwemmen. Dan is er een bewegingsagoog aanwezig die één op één begeleiding biedt. Verder maken cliënten bij mooi weer samen een wandeling en in de zomer barbecueën we met regelmaat hier in de tuin. In de tuin is ook een KWIEK beweegroute. Deze route bestaat uit verschillende (laagdrempelige) opdrachten. Door de stoeptegels met opdrachten te volgen, train je je balans, kracht en uithoudingsvermogen. Leuk om te doen en goed voor je lijf. Helemaal met mooi meer! Cliënten kunnen ondertussen genieten van de mooie planten, bloemen en de vogels in de volière.

Geen verplichtingen
Hennie:
Cliënten zijn overigens nooit verplicht om aan alle activiteiten mee te doen. Je bent altijd vrij om je even terug te trekken. Bijvoorbeeld om een boek of de krant te lezen. Het is mooi om te zien dat mensen elkaar hier vinden. Zo zijn er twee mannen die allebei een passie voor schaken hebben en regelmatig met elkaar spelen.

Omgeving Drechtsteden
Hennie:
Als je in de omgeving Drechtsteden woont, dan is de dagbesteding misschien wel wat voor jou, je ouders of voor je opa en oma. Daarnaast denk ik dat veel mensen wel iemand kent die eenzaam is. Mocht dit zo zijn, breng dan vooral de dagbesteding bij diegene onder de aandacht. Ook mensen vanuit de revalidatiezorg denken vaak dat de dagbesteding niks voor hen is. Op een of andere manier is die drempel toch te hoog. Terwijl we hier veel bewegingsactiviteiten doen die goed zijn voor mensen met bijvoorbeeld MS, een CVA (beroerte) of parkinson. Daarom wil ik nogmaals benadrukken dat iedereen welkom is om kennis te maken en een kop koffie te drinken.