Skip links

Bewoners knuffelen pony’s en helpen mee met de verzorging

De Dordtsche Manege en PZC Dordrecht zijn onlangs een samenwerking aangegaan. Elke vrijdagochtend gaan bewoners van PZC Dordrecht onder begeleiding van een bewegingsagoog naar De Dordtsche Manege. Daar werken zij een uur lang met de pony’s. Onder begeleiding van een gediplomeerd instructeur, Kelly Feenstra, poetsen de bewoners de pony’s. Ook het wandelen met de pony’s en uitgebreid knuffelen is onderdeel van dit uur.

Nieuwe ervaringen opdoen
Contact met dieren zorgt voor positieve effecten. Dit is wetenschappelijk bewezen en blijkt ook weer in de praktijk. De bewoners van PZC Dordrecht ervaren veel plezier, ontspanning en doen nieuwe ervaringen op. Daarnaast werkt het kalmerend en bevordert het contact met dieren de openheid naar andere mensen. Voor sommige bewoners brengt het ook fijne herinneringen terug. Dit zorgt voor (zelf)vertrouwen en heeft een goede uitwerking op de stemming van de bewoners.
Als eerste waren de bewoners met niet-aangeboren hersenletsel aan de beurt. Nu blijkt dat het zo’n succes is, wordt gekeken of dit uitgebreid kan worden naar andere doelgroepen binnen PZC Dordrecht. De cliëntenraad van PZC Dordrecht ondersteunt deze activiteit vanuit de Waardigheid & Trots gelden.

Maatschappelijke functie
De Dordtsche Manege werkt graag samen met de zorgorganisatie. De manege hecht er waarde aan om een maatschappelijke bijdrage te leveren in de wijk. John de Vries, eigenaar van De Dordtsche Manege: “De verbinding tussen mens en dier maar ook tussen mensen onderling krijgt op deze manier een mooie betekenis. Als onze manege op deze wijze een verbindende rol kan spelen, vind ik dat heel waardevol.”
Iedereen is welkom bij de manege. Inmiddels zijn er al bewoners op andere dagen gesignaleerd bij de manege om bij de paarden te kijken of koffie te drinken in de kantine.

PZC Dordrecht-samenwerking manege