De huidige stand van zaken vindt u hier.
Veelgestelde vragen over corona
Op deze pagina staan veelgestelde vragen en antwoorden over de situatie binnen PZC Dordrecht. Deze lijst vullen wij regelmatig aan. Op onze nieuwspagina houden wij u ook op de hoogte van de stand van zaken. Deze veelgestelde vragen overlappen deels met de informatie op de nieuwspagina.
Op dit moment verandert de situatie in landen binnen en buiten Europa regelmatig. Per land zijn kleurcodes aangegeven door de overheid die dagelijks kunnen wijzigen. Als u op vakantie bent geweest in een veilig (groen of geel) gebied, bent u van harte welkom om op bezoek te komen in een van onze locaties. Mits u geen klachten heeft uiteraard. Komt u uit een gebied dat kleurcode oranje of rood heeft, dan kunnen andere maatregelen gelden waardoor u (tijdelijk) niet op bezoek komen bij onze bewoners/revalidanten.
Meer informatie over reizen en op vakantie gaan vindt u hier.
Meer informatie over thuisquarantaine na een vakantie in oranje/rood gebied vindt u hier.
Regelmatig worden vragen gesteld over wat er nu exact gebeurt als een bewoner klachten heeft die eventueel op corona kunnen duiden. Wij zetten de stappen nogmaals graag voor u op een rij:
– Zodra er twijfel is over de gezondheid van een bewoner, nemen wij een test af. De 1e contactpersoon van de betreffende bewoner informeren wij hierover. Totdat er een negatieve testuitslag is, gaat de bewoner in druppelisolatie. Dit betekent dat zorgmedewerkers de bewoner als ‘besmet’ benaderen en beschermingsmiddelen dragen. De afdeling blijft wel open voor bezoek. Het kan echter voorkomen dat de arts bij twijfel toch besluit een afdeling te sluiten (ook al is de uitslag nog niet bekend). In dat geval wordt de eerste contactpersoon ook geïnformeerd.
– Als een test wordt afgenomen, worden de eerste contactpersoon en de andere bewoners van de afdeling hierover geïnformeerd.
– Bij de ingang van de betreffende afdeling komt een opvallende flyer te hangen dat er op de afdeling is getest.
– De medewerkers van de betreffende afdeling werken met een FFP2 mondmasker en handschoenen bij alle bewoners totdat de uitslag bekend is.
– Is een testuitslag negatief? Dan is de bewoner niet besmet en worden alle maatregelen opgeheven. De eerste contactpersoon wordt hierover geïnformeerd.
– Is een testuitslag positief? Dan is iemand besmet met het coronavirus en wordt de betreffende bewoner in druppelisolatie verpleegd (volledig beschermd).
– Zodra er een coronabesmetting wordt geconstateerd bij een bewoner, kunnen de bezoekregels hierop aangepast worden voor de bewoners van die betreffende afdeling. De bewoners en eerste contactpersonen die het betreft, worden hierover geïnformeerd.
– Als er meerdere besmettingen op één afdeling zijn, gaat de afdeling in sociale isolatie. Als meer dan de helft van de bewoners besmet is met het coronavirus, wordt de afdeling een cohort. Op een afdeling in sociale isolatie en een cohortafdeling zijn 2 bezoekers per bewoner per 24 uur toegestaan. Ook gelden er andere regels voor u als bezoeker, zoals het dragen van een FFP2 mondmasker en beschermende kleding. Hier wordt u mondeling of schriftelijk over geïnformeerd.
Door op deze manier te handelen, beperken wij optimaal de risico’s van overdracht van besmetting.
Wij hanteren van het begin een actief testbeleid. Zodra wij een vermoeden hebben dat een bewoner of medewerker is besmet, nemen wij een test af. Dit doen wij bij iedere bewoner en medewerker, ook bij twijfel. Daarin wachten wij niet op verdere symptomen. Veiligheid voor de bewoners en onze medewerkers staat voorop!
Op het moment dat een bewoner/cliënt verdacht wordt besmet te zijn met het coronavirus handelen wij volgens protocol. Dit houdt in dat de specialist ouderengeneeskunde (SO) bepaalt of een test wordt ingezet. Indien een test wordt afgenomen gebeurt dit door geautoriseerde medewerkers van PZC Dordrecht. Zij nemen een kweek af in de neus en in de keel van de bewoner waarbij ze de richtlijnen volgen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dragen. Vervolgens informeert de SO de bewoner/eerste contactpersoon over de volgende stappen en wanneer de testuitslag verwacht wordt. Afhankelijk van de drukte bij de testlaboratoria is de testuitslag meestal binnen 24 uur bekend.
Als sprake is van een bewoner uit Dubbelmonde of iemand die van ons thuiszorg ontvangt, bepaalt de huisarts of een test wordt afgenomen. De huisarts informeert vervolgens de bewoner en eerste contactpersoon. Meer informatie over testen kunt u ook vinden op de website van het RIVM.
Ook als er al meerdere bewoners op één afdeling of woongroep een positieve test hebben ontvangen, blijven wij testen. Wij hanteren een zeer actief testbeleid.
De dagbesteding heeft een belangrijke functie voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen. We hebben er daarom voor gekozen, mede op verzoek van de gemeente, om de dagbesteding open te houden.
De kappers zijn open met alle benodigde veiligheidsmaatregelen gebaseerd op de landelijke richtlijnen voor contactberoepen.
Gezamenlijke activiteiten kunnen gelukkig weer plaatsvinden binnen de richtlijnen van het RIVM en Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde). Daarnaast besteden wij op andere manieren aandacht aan het welzijn en de leefbaarheid van de bewoners. Wekelijks staan er genoeg activiteiten op de agenda. Denk aan (online) bewegen met een beweegcoach, (online) kerkdiensten, zingen, diverse optredens binnen (door medewerkers) en buiten, verven, kaartjes maken voor het thuisfront, mandela’s maken, etc. Ook tijdens de feestdagen wordt extra aandacht aan onze bewoners besteed.
Benieuwd naar wat we zoal doen? Volg ons op Facebook en Instagram.
We vragen u altijd eerst op de website te kijken of uw vraag daarop al beantwoord wordt. Zo niet, dan kunt u een bericht versturen via CarenZorgt. Wij doen ons best om binnen 3 dagen antwoord te geven op uw vragen.
Via CarenZorgt blijft u zorginhoudelijk op de hoogte van hoe het met uw naaste gaat. U kunt onder andere:
– het persoonlijke zorgdossier en actuele zorgplan inzien.
– berichten sturen naar medewerkers van PZC Dordrecht en andere mantelzorgers die toegang hebben tot het dossier via CarenZorgt.
Wij verzoeken u dringend om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken zodat de zorgmedewerkers zich zoveel mogelijk kunnen wijden aan de verzorging van uw naaste. Heeft u geen toegang tot CarenZorgt? Neem dan contact op met de Zorgwinkel via 078 652 88 00.
Wij verzoeken u dringend om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Heeft u last van hoestklachten, koorts of andere verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis en doe een zelftest ter bescherming van uw naasten.